Balkanlara sıçradı: Bir kriz daha… Konumlar değişiyor… “Büyük ülkelerin uşakları”

Posted by

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Birleşmiş Milletler’e Üye Devletlerin daimi temsilcileriyle çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere New York’ta bulunuyor. 23 Mayıs Perşembe günü Srebrenitsa katliamına ilişkin karar tasarısının görüşüleceği BM Genel Kurulu oturumuna katılacak. 23 Mayıs’ta yapılacak oturumda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü ilan edilmesi için gönderilen bir karar tasarısı görüşülecek. Sırbistan lideri Vucic’in de Rusya ve Çin’in karşı oy kullanacağı bilinen karar tasarısının genel kurulda kabul edilmemesi için temaslarda bulunduğu bildirildi.
Hırvat gazetesi Jutarnji’de yer alan habere göre Vucic “bazı ülkelerin karar tasarısı konusundaki tutumlarını değiştirecekleri ve büyük ve güçlü olanların yanında yer alacakları yönünde hayal kırıklığı yaratan bilgiler aldığını, ancak baskıya direnecek ve gerçek için mücadele edecek olanların da olacağını” söyledi.

SİZİN İYİLİĞİNİZ YAPTIK DİYECEKLER
Jutarnji gazetesinde çıkan habere göre Vuçiç; ‘Karara oy verenlerin birçoğunun kendilerini haklı çıkaracaklarına ve bunu Sırbistan’ın iyiliği için yaptıklarını açıklayacaklarını. Bunun Sırp halkının kolektif bir hatası olmadığı (Yani katliamın) ve Sırpları sevdikleri için böyle oy kullandıkları gibi ‘boş hikayeleri tekrarlayacaklar’ dediğini aktardı.

BÜYÜK ÜLKELERİN UŞAKLARI
Vuçiç görüşme öncesi çıkacak sonuçtan pek iyimser olmadığı gazetede çıkan haberde kendini gösteriyor; ‘Vučić, Sırp dostlarına neden oy vereceklerini ve karşı çıkacaklarını kendilerine ya da başkalarına açıklayamayan bir düzine ülke olduğunu, ancak bunların bazı büyük ülkelerin uşakları olduğunu da sözlerine ekledi’.

ALMANYA KENDİNE BAKSIN
Sırp Cumhurbaşkanı Almanya için özel bir bölüm ayırmış konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından sonra bile Almanya’nın bizi yargılaması ne kadar garip bir kader. Cevap vereceğim, benim için çok zor ve çok iyi anlıyorum. Bazı insanların şimdiden bir sonraki hükümette ne yapacaklarını konuştuklarını görüyorum, çünkü kukla olacakları ve Sırbistan’a karşı kararı kabul edenlere hizmet edecekleri anlaşılıyor. Bunu kabul etmeyeceğim, Sırbistan için mücadele edeceğim”

SIRP LİDERLER LOBİ FAALİYETLERİNDE
Hırvatistan’ nın önemli gazetelerinden olan Jutarnji haberinde Sırplar ile Bosna – Hersek liderlerinin birlikte çalıştıklarını öne sürüyor; ‘Srebrenitsa soykırımına ilişkin karar tasarısının ilk kez gündeme gelmesinden bu yana Vučić, soykırımı inkâr eden ve kararın kabul edilmemesi için lobi faaliyetini içeren şiddetli bir kampanya yürüttü ve genellikle tüm Sırpları işlenen soykırımdan suçlu ilan etmek gibi kararda yer almayan bir dil kullandı. Benzer propaganda Bosna-Hersek’te Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik tarafından da yayılmaktadır.

YUNANİSTAN ÇEKİNCESİ
Vučić’in ayrıca Instagram’da Sırp vatandaşlarına yönelik bir mesaj yayınlayarak Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler’de Srebrenitsa soykırımı tasarısında karşı oy vermesinden korktuğunu belirttiğini yazan gazete. Cumhurbaşkanını şu sözlerini yer veriyor; “Çok çalıştık ve pek çok dostumuz var. Pek çok kişi için zor, pek çok kişi büyük baskı altında. Yunanlıların karar tasarısı için oy kullanacakları kesinmiş gibi haberler çıktı.’ Vuçiç Yunanistan ile ilgili olarak bir yerde ‘Onları kazanmak adına’ şu cümleleri kuruyor; ‘Ben buna inanmıyorum. Yunan dostlarımızın, Yunan kardeşlerimizin ve diğer pek çok kişinin Sırp dostlarına ne kadar saygı duyduklarını oylarıyla göstereceklerine inanıyorum ve onları itidalli olmaya çağırıyorum. Buna karşı olamayacaklarını biliyorum. Ülkemiz Sırbistan’daki herkese teşekkür ediyorum. Dünyanın dört bir yanındaki tüm dostlarımızı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan daha büyük bir korumaya sahip olmayan özgürlük sever küçük ulusları savunmak üzere bir kez daha seslerini yükseltmeye davet ediyorum’. Vuçiç instagramda yayınladığı görüntülü mesajında son olarak ‘Arkamızda sadece Sırbistan var, dolayısıyla Sırbistan kazanacak” dedi.

SREBRENİTSA KATLİAMI
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği Krivaya ’95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8.372 Bosnalı’nın Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında katliama “Akrepler” olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.
Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir